Avannaq er forskjellig fra alle andre padleårer. Den ligner en Grønlandsåre (GP), men er det ikke. Den beskrives ofte som en hybrid mellom en GP og en wing-åre.
Den har mange av de samme fordelene som en GP, lite påvirket av vind, snill mot muskulaturen og den kan padles ganske lydløst, men ikke like stille som en GP.
Mange padlere har beskrevet disse egenskapene og padleteknikk for avannaq.
Erik B. Jørgensen: Fordelene ved ”Avannaq” pagajen var den tog mere fat i vandet som en wing-pagaj og jeg kunne også ro med den i en mere lodret rostil, som med wing-pagajen. Den arbejde sig også du i et ”V”, fra kajakken af sig selv, som en wing-pagaj.
Halvard Torp (Test i Padling 02/2018): Jeg er stadig på jakt etter nytt og spennende padleutstyr. Det er stadig en evolusjon som sakte, men sikkert gir oss spennende og ofte litt bedre og lettere utstyr. I denne jungelen står åren Avannaq alene som en virkelig revolusjonerende nyvinning de siste årene.
Jarle Føreland : I rufsete sjø er Avannaq-åra helt spesiell, den er lett å jobbe med i vannet og den er enkel å finne god støtte i, om du har fart eller ikke. Jeg har nå padlet mange tusen km med Avannaq og jeg har fremdeles ikke opplevd å få vondt/betennelser i verken skuldre eller albuer. Betennelser og smerter var noe jeg ble hemmet av når jeg padlet med euroåre og vingåre. Erfaringsgrunnlaget mitt for å nevne dette om betennelser er veldig mange turer, sammenhengende i kajakken, fra 10 til 32 timer. Den lengste turen, sammenhengende i kajakken, er for min del på 76 timer da jeg og Tony Teigland padlet fra Lindesnes til Sverige uten å være i land. Heller ikke her fikk jeg vondt etter bruken åra, selv om jeg fikk vondt andre steder i kroppen…
Jeg har produsert Avannaq i ca 10 år, det nærmer seg 400 eksemplarer, de fleste er i Norge og Danmark, noen i Tyskland, Sverige og i USA og Korea. Men det var først høsten 2021 at jeg ble oppmerksom på en egenskap som kanskje er den viktigste.
Prinsippet «Kraft x arm»
Flere ganger har det kommet meldinger fra padlere som sier de holder en større fart med avannaq enn med sin tidligere åre. Men sist høst kom en bestilling fra en dame som ikke klarte å holde følge med resten av gruppen. De ventet gjerne, men det var ikke særlig tilfredsstillende. Hun var heller ikke nybegynner og hadde prøvd mange årer uten å klare større fart. Og det er snakk om turpadling i behagelig tempo. Så fikk hun låne en avannaq og klarer å holde følge. Større fart med samme innsats.
Et padletak er ikke lett å beskrive matematisk. Et ro-tak er enkelt, der er det et fast vippe-punkt. Så vi forenkler det hele til å gjelde fra hånden og ut til og med årebladet. Og så konsentrerer vi kreftene som virker mellom vannet og bladet til å være en kraft i årebladets «tyngdepunkt». Og til slutt vil «armen» (i kraft x arm) være avstanden fra kraften til hånden. For en euro-åre vil det være ca 50 cm, avhengig av årelengde. Og det vil være konstant gjennom hele padletaket. Og jo kortere det er jo større vil den overførte kraften være med samme innsats via dine hender.
Avannaq har et åreblad som rekker inn til dine hender, det gjør at når hele bladet er i vannet så reduseres armen med ca 10 cm (?) avhengig av den enkelte åre, men det blir en vesentlig mindre arm i slutten av padletaket og det blir mulig å overføre mer kraft uten å øke innsatsen. Så hvorfor ikke ha en kortere åre? Elvepadlere bruker det, men til turpadling vil vi beholde rekkevidde til støttetak og annet, og en kort åre vil også gi en høyere frekvens. Men avannaq er ikke kortere, den bruker bare det vi kaller «et aktivt skaft». Og denne delen av åren er det som skiller den mest fra en GP som blir mer og mer oval/rund når den nærmer seg hånden. Avannaq derimot øker vingfasongen kraftig i denne delen og bladet er nesten like effektivt i hele lengden selv om det er smalere.